0523 - 522117
Erik Janssen van Uitvaartzorg Salland regelt en verzorgt uitvaarten in Hardenberg en omgeving. Hij wil met bewogenheid en passie iets betekenen voor mensen in een tijd van rouw en afscheid nemen. Het overlijden van een dierbare is immers een ingrijpende gebeurtenis.

Yarden is op sterven na dood!

Yarden in het nieuws:

BNR nieuwsradio: Yarden is op sterven na dood!
Het is een onzekere toekomst voor Yarden, de op drie na grootste uitvaartverzekeraar van Nederland. De buffers van het uitvaartbedrijf zijn naar een dieptepunt gezakt.

Trouw schrijft:
Uitvaartverzorger Yarden is in zwaar weer geraakt. De buffers van de verzekeringstak zijn zo laag dat het bedrijf niet meer aan de wettelijke eisen dreigt te voldoen.
Dit wordt veroorzaakt door de natura polissen, die door de gestegen kosten steeds duurder uitvallen, de financiele buffer raakt daardoor uitgeput en er komen zorgen of in de toekomst de verzekerden nog wel op passende wijze kunnen worden weggebracht.

Yarden

Financiële problemen

Uitvaartbedrijf Yarden blijkt met grote financiële problemen te kampen. De verzekeringstak van de onderneming bezit een grote portefeuille aan naturapolissen die teveel geld kosten. Daardoor zijn de financiële buffers ver onder het vereiste dekkingsniveau gezakt. Dat schrijft het Financieele Dagblad (FD). Op last van de toezichthouder heeft Yarden geprobeerd zijn verzekeringstak te verkopen, maar alle pogingen daartoe zijn mislukt.

Yarden is zowel uitvaartverzekeraar als uitvaartverzorger, met eigen crematoria en uitvaartcentra. Door een oude portefeuille uitvaartverzekeringen is de organisatie nu in problemen gekomen. In die portefeuille zaten zogeheten naturapolissen. Dat zijn verzekeringen die geen bedrag uitkeren, maar een volledig uitvaartpakket vergoeden. Van de kist, tot de dienst en de cake achteraf. De kosten van een uitvaart zijn de laatste decennia snel gestegen. Zo snel dat Yarden op de polissen toelegde.

De Nederlandsche Bank (DNB)

Toezichthouder DNB wil dat Yarden voor die portefeuille extra kapitaal reserveert. Maar dat gaat ten koste van de buffers, die al fors zijn gezakt door strengere kapitaalregels voor verzekeraars die in 2016 zijn ingegaan en door de aanhoudend lage rente.

Inmiddels zou de ratio bij Yarden volgens een ingewijde zijn gedaald naar net iets boven de 100%, het absolute minimum van wat wettelijk is toegestaan. Het betekent dat een verzekeraar nog net aan zijn verplichtingen kan voldoen. DNB dringt aan op een hoger niveau zodat het bedrijf ook bij een crisis zijn klanten kan uitbetalen.

Oplossing?

De uitvaartorganisatie heeft afgelopen jaar uit alle macht geprobeerd een uitweg te vinden. Aanvankelijk wilde Yarden een deel van zijn verzekeringsportefeuille herverzekeren. Omdat een herverzekeringsdeal niet lukte, richtte Yarden zich op een verkoop van de verzekeringstak, bevestigen bronnen. Zowel ASR als TPG, een Amerikaanse private-equitypartij met Nederlandse verzekeringsdochter, hebben er afgelopen halfjaar naar gekeken. Beide partijen zijn afgehaakt – in elk geval voor nu. Belangrijkste reden is de portefeuille oude verzekeringen. Ook zij denken dat Yarden daar niet genoeg kapitaal voor heeft gereserveerd.

Wat is dan de oplossing? Afstempelen, zeggen de bronnen. Oftewel: Yarden moet in samenspraak met DNB polishouders het recht ontnemen op de oude voorwaarden. Dan gaan de buffers naar veilige niveaus. Vraag is wel wie dan nog een nieuwe Yarden-polis koopt.

Omzetten polis

Het is altijd mogelijk om uw naturapolis om te zetten naar een geld polis. Het zal erop lijken dat uw polis minder waard wordt. Maar dat hoeft niet waar te zijn. Met een omzetting naar een geldpolis bent u vrij in de keuze van uitvaartverzorger. Een zelfstandige uitvaartverzorger heeft veelal niet te maken met dure overheadkosten en kunnen voor een veel lager tarief een persoonlijke uitvaart voor u verzorgen.

Ga eens vrijblijvend in gesprek met een lokale uitvaartverzorger en vraag naar de mogelijkheden. Ook is het mogelijk om een begroting te laten maken op basis van uw wensen. U kunt dan zelf vergelijken met een grote uitvaartverzorger als Yarden of Monuta.

Bron: Financieel Dagblad (lees hier het complete artikel)