Als de mobiele telefoon van een overledene gaat…

8 tips voor nabestaanden met een mobiele telefoon van een overledene.

Mobiele telefoon van een overledene – Via de mobiele telefoon delen we met vrienden, familie en geliefden zo’n beetje ons hele leven. Wat gebeurt er met al die gesprekken en data als jijzelf of iemand in je omgeving overlijdt? Opzeggen van het (telefoon)abonnement staat na de uitvaart vaak hoog op het prioriteitenlijstje van de nabestaanden. Want niemand houdt van onnodig geld betalen.. Maar meteen opzeggen is meestal een slecht idee, hieronder 8 waardevolle tips.

Als de mobiele telefoon van een overledene gaat…

Tip 1: Behoud het telefoonnummer

Het is beter om na een overlijden het telefoonabonnement zeker enkele maanden door te laten lopen zodat je alles rustig kan afwikkelen. Om toch het nummer te behouden kun je het abonnement omzetten naar bijvoorbeeld sim-only abonnement. Op deze manier kun je ook geld besparen.

Tip 2: Voicemail

Als het telefoonabonnement namelijk wordt opgezegd, kun je ook niet meer de voicemail bereiken of afluisteren. Sommige nabestaanden vinden het prettig om nog even de stem van de overledene te horen en die te (laten) bewaren. Hier sta je niet bij stil als je het abonnement opzegt. Het gaat vaak mee in de stroom van het afwikkelen van een nalatenschap.

Tip 3: WhatsApp

WhatsApp is gekoppeld aan een telefoonnummer. Als WhatsApp meer dan 45 dagen geen activiteiten meer waarneemt op het bijbehorende telefoonnummer, wordt het account op ‘inactief’ gezet en zal de naam, profielfoto en info niet meer zichtbaar zijn. Wanneer dat WhatsApp-Account weer wordt gebruikt (maar daarvoor moet je dus de telefoon met het originele 06-nummer hebben én kunnen gebruiken), zal alles weer zichtbaar worden.
Let op! Is het 06-nummer ondertussen opgezegd en daarna door de provider verstrekt aan iemand anders, dan zal de naam, profielfoto en overige info worden verwijderd én verdwijnen ook de WhatsApp-berichten van jouw eigen telefoon die je mogelijk nog had bewaard van de overledene!

Via i-Finish kan je dierbare WhatsApp-gesprekken bewaren in een Whappbook. Zo kun je bijvoorbeeld de chats inclusief datum/tijd, emoticons en foto’s laten vormgeven in een gratis e-book, of tegen een kleine meerprijs als gedrukt boekje thuis ontvangen.

Tip 4: Sms- en twee-stap-verificatie

Een mobiel nummer wordt ook vaak gebruikt voor bevestigings-sms’jes en twee-stap-verificatie, het toesturen van een (inlog)code via sms zoals bijvoorbeeld bij DigID. Als het nummer al is opgezegd, dan kunnen die bevestigingsberichtjes niet meer worden ontvangen terwijl er nog wel zaken geregeld moeten worden waarvoor die bevestiging nodig is.

Tip 5: Skype

Accounts zoals Skype (videobellen) kunnen ook gekoppeld zijn aan het telefoonnummer van de overledene. Kijk dus goed of die koppeling ook verdwijnt als je het digitale account beëindigt.

Tip 6: Google het telefoonnummer

Een telefoonnummer van een overleden persoon kan nog op allerlei plaatsen op internet vindbaar zijn. Het is daarom handig om het telefoonnummer op internet op te zoeken en te kijken waar het allemaal nog staat. Door een opzegbrief, opzegformulier of de informatie van i-Finish te gebruiken, kun je dat vervolgens (laten) aanpassen.

Tip 7: Iedereen op de hoogte?

Mogelijk is nog niet iedereen op de hoogte van het overlijden van de persoon in kwestie. Daardoor kan het zijn dat sommige mensen nog steeds bellen via het nummer. Je kunt dan een voicemailbericht inspreken met een melding, of een bericht versturen naar alle contacten in de telefoon.

Tip 8: Onbekende swipe- of toestelcode

Is de mobiele telefoon van de overledene voorzien van een onbekende swipe- of toestelcode, dan is deze vaak niet te gebruiken. In een aantal gevallen kan Digitale Nazorg zo’n code achterhalen of de inhoud van de telefoon veiligstellen. Het telefoonnummer is echter gekoppeld aan de SIM-kaart en niet aan de telefoon. Het kan dus geen kwaad om de SIM-kaart uit de telefoon te halen en deze te plaatsen in een andere telefoon waarvan je de toestelcode wél weet. Daarmee raak je geen gegevens kwijt op de originele telefoon.
Let op: een SIM-kaart heeft ook een beveiliging in de vorm van een 4-cijferige pincode. Wanneer je die niet (meer) weet, is deze te herstellen met een zogenaamde PUK-code die je vaak vindt bij het abonnement of op het originele houdertje van de SIM-kaart.

Blog